PENSAR, LLEGIR I ESCRIURE AMB IMATGES
Després d’un seguit de sessions introductòries al món de la imatge i el llenguatge fotogràfic, ens centrem en com utilitzar aquest mitjà com a recurs expressiu. Mitjançant la fotografia i la narrativa visual treballem conceptes que els alumnes posen en valor durant les sessions a l’aula, a través d’exercicis conceptuals i pràctics que fomenten l’exploració de l’imaginari comú i l’experimentació fotogràfica.

︎ PROJECTE FOTOGRÀFIC


El segon bloc del projecte d'intervenció a l'INS Sobrequés es destinava a l'educació visual i l'anàlisi de la fotografia com a mitjà d'expressió i comunicació. És en aquest punt en què els alumnes de 4t d'ESO indaguen, divaguen i reflexionen entorn de diferents sèries d'autors que es mostren durant la sessió. Mitjançant el visionament i posterior debat grupal, s'especula sobre les intencions del fotògraf o fotògrafa corresponent i s'expressen les emocions o pensaments dels alumnes; fruit de la seva mirada sobre la peça de l'autor. El misteri que comporta la codificació en imatges i l'ús de segons quins motius, ambients i context lumínic, desperta opinions diverses entre l'alumnat. Algunes d'elles afins, d'altres oposades, sobre una mateixa imatge o sèrie fotogràfica.


Fase 3: Narrativa i lectura visual

La tercera fase de l'exercici encetat com a escriptura automàtica i desenvolupat amb escriptura reflexiva, consistia a traslladar del text a la imatge el sentit i atmosfera de l’escrit creat grupalment.
A partir de la selecció de fotografies extretes de l'arxiu de la Mireia, els alumnes havien d'escollir i estructurar una composició d'imatges -díptic o tríptic- de la qual es destil·lés l'essència de l'escrit.


“Vulnerable en un lloc desconegut; desprotegit estic perdut.”
Alba, Laia, Belén, Miguel i Josep
Agrupació segons Lloc: Casa
“Vent - Aigua - Terra - Foc”
Ariadna, Denis, Pau, Joaquina i Mar
Agrupació segons Lloc: Bosc“Verde ácido como el dolor del corazón”
Maria, Josué, Víctor i Jaouad
Agrupació segons Color: Verd


Recull d’arguments a l’hora de treballar el text i la composició d’imatges o del joc d’endevinar quina composició d’imatges correspon a cada escrit:

> La imatge borrosa representa el dolor dels records passats.
> El gos es relaciona amb la seguretat, el niu és una protecció i l’home està sol.
> Ens porta records d’estiu. Comoditat d’anar descalç i lliure.
> Deixar-se emportar pel vent = gaudir del moment.
 Joc: relaciona cada composició d’imatges amb un dels textos

El tancament de la sessió consistia a exposar totes les composicions i textos per separat, en una taula central. Cada alumne i grup mirava les diferents propostes visuals i les relacionava amb els textos que creien font d’aquestes. Parlaven, debatien i finalment argumentaven el motiu pel qual emparellaven una composició d’imatges amb un escrit.︎ ESCRIPTURA AUTOMÀTICA
︎ EL SILENCI

 

#inssobrequés #4teso #fotografia

Bòlit Mentor 2019/2020

Glossari

Bibliografia