L’ESCRIPTURA AUTOMÀTICA
L'escriptura automàtica és una metodologia que consisteix en situar el llapis sobre el paper i començar a escriure, amb l’objectiu de deixar fluir els pensaments sense cap coerció racional, moral, social ni de cap tipus. Aquest mètode va ser defensat i usat principalment per André Breton i els surrealistes.
Viquipèdia
A l’INS Sobrequés es va portar a terme un exercici a resoldre en 3 fases:

1. Escriptura automàtica: un lloc, un color.
2. Escriptura reflexiva: Estructurar una frase, text, haiku o relat curt amb relació a la fase 1 (escriptura automàtica)
3. Narrativa visual: Pensar, llegir i escriure amb imatges. Crear un díptic o tríptic fotogràfic del qual es destil·li l’essència de les dues primeres fases, sense utilitzar la paraula.


Fase 1: escriptura automàtica
L'exercici consistia a escriure a un paper -dividit en dues parts- un lloc i un color. La resposta havia de ser directa, aquella imatge o espai que et vingués a primera instància al cap. Restricció: Rebutjar la recerca en el pensament, desig, sentiment o emoció i els nexes entre si; cap mena de sensibilitat de filtre.
En acabat, s'exposaven els resultats a escala grupal. Per un costat es feia recompte de quins i quants colors, de la mateixa manera ho faríem amb els llocs. Aquesta era la premissa amb la qual havien de decidir amb qui formaven grup: adjuntar-se segons afinitat o contraposició de color o lloc escrit.

Fase 2: escriptura reflexiva
A partir d’aquest punt i ja amb el grup format, exposarien els motius (nexes o disrupcions) que els reunia sota un mateix concepte. Segons aquesta relació grupal formarien un haiku, poema o relat curt, l’essència del qual havia de traslladar-se en una composició d’imatges (Fase 3: narrativa i lectura visual).

#surrealisme #inssobrequés #4teso︎ NARRATIVA I LECTURA VISUAL


CADA DIA, UNS MINUTS

És difícil definir una identitat que muta. Per això es va proposar l’escriptura automàtica com a mètode per obrir les sessions de creació a l’institut Brugulat de Banyoles i veure aquell dia, en quin lloc de nosaltres mateixes ens trobàvem.Mar

Jo diria que sóc moltes contradiccions juntes, tinc moltes personalitats diferents que conviuen - no sempre en armonia -.


Zoe


Soy persona... Creo
medio viva
medio muerta
desastrosa
cansada
triste
actual
diestra
pálida
disfuncional#insbrugulat #1rbat #autorretrat #joc #atzar︎ SURREALISME

Bòlit Mentor 2019/2020

Glossari

Bibliografia