IDENTITAT
Thomas Ruff, sèrie Portraits (des de 1981)

Thomas Ruff (1958, Alemania) experimenta i reflexiona entorn el gènere del retrat al llarg dels 80. La sèrie Portraits mostra persones des d'una perspectiva propera al hieratisme amb una expressió facial i ambient lumínic neutral. Darrere d'aquest aparent silenci visual, s’esdevé un assaig i crítica entorn de la identitat, mètodes d'identificació social, sistema de control i vigilància al servei de l'autoritat policial i de l’Estat.

Una fotografía sólo puede capturar la superficie de las cosas. Los retratos son imágenes mediatizadas, sobre todo los fotográficos pero, al mismo tiempo, son personas reales. (...) En mis trabajos sólo puedes ver caras pero si queremos ver más allá del rostro, podemos hacerlo con nuestro cerebro, nuestra experiencia, nuestra conciencia…Entonces podemos ver lo que hay bajo la piel de las personas.

︎NARRATIVA VISUAL


DNI: identificació social i sistema de control

Una de les sessions a l'INS Sobrequés buscava reflexionar sobre el concepte Identitat, tema vertebral del projecte En Construcció.

Tots i cadascun de nosaltres portem a sobre -hi estem obligats- un document en el qual es mostra la nostra fisonomia conjuntament amb dades personals bàsiques.
A l'estil d'un codi de barres, el retrat i la informació que facilita aquest imprès es resumeix en el seu propi nom: Documento Nacional de Identitad.
Els alumnes van reflexionar sobre el concepte d'identitat entorn de la mostra física que trobem en aquest retrat, tret característic del DNI i el conjunt de dades que s’especifiquen.
La pregunta era: identitat en relació amb què? Ens identifiquem o ens identifica el que s'hi mostra? Ens reconeixem en aquest retrat? A quin servei respon?
Conjuntament es va arribar a la valoració que seria més adient anomenar-lo Documento Nacional de Identificación. No hi surt la persona, és un document-imatge d'una imatge: la identitat, com a concepte, consideren que respon a qüestions més pròximes al món intangible o, en el cas de trets físics, sempre vinculats al gest i l'expressió corporal.
#inssobrequés #4teso #quèésidentitat #dni


Bòlit Mentor 2019/2020

Glossari

Bibliografia